Profilaktyka aft

Piękny zdrowy uśmiech młodej kobiety

W zapobieganiu powstawania zmian aftowych najważniejszą rolę odgrywają: właściwe dbanie o higienę jamy ustnej, pełnowartościowa dieta, eliminowanie produktów i czynników drażniących błonę śluzową jamy ustnej oraz unikanie stresu i przemęczenia.

  • odpowiednia higiena jamy ustnejodpowiednia higiena jamy ustnej
  • źle dopasowane protezy zębowe, aparaty ortodontycznedobrze dopasowane protezy, aparaty ortodontyczne
  • unikanie twardych, nadmiernie pikantnych, kwaśnych pokarmówunikanie twardych, nadmiernie pikantnych, kwaśnych pokarmów
  • unikanie stresu, przemęczeniaunikanie stresu, przemęczenia

Odpowiednia dieta

Pokramy bogate w kwas foliowy

sok pomarańczowy, szpinak, cykoria, zielony groszek, ryż, fasola, szparagi, rzepa, jęczmień, soczewica, ziarno pszenicy, żółtka jaj

 

Pokramy bogate w witaminę B¹²

mięso wołowe, drobiowe, podroby, ryby, owoce morza, mleko, sery oraz jaja

Pokramy bogate w żelazo

Pokramy bogate
w żelazo

suszony tymianek, fasola, szpinak, suszone morele, figi, wątroba wieprzowa, mięso wołowe, pestki dyni, gorzka czekolada, suszone śliwki, jagody, jabłka, natka pietruszki