Grafika po lewej stronie wyszukiwarki Grafika po prawej stronie wyszukiwarki

Jak zapobiegać aftom?

Piękny zdrowy uśmiech młodej kobiety

W zapobieganiu powstawania zmian aftowych najważniejszą rolę odgrywają: właściwe dbanie o higienę jamy ustnej, pełnowartościowa dieta, eliminowanie produktów i czynników drażniących błonę śluzową jamy ustnej oraz unikanie stresu i przemęczenia.

  • odpowiednia higiena jamy ustnej

    odpowiednia higiena
    jamy ustnej

  • źle dopasowane protezy zębowe, aparaty ortodontyczne

    dobrze dopasowane
    protezy, aparaty
    ortodontyczne

  • unikanie twardych, nadmiernie pikantnych, kwaśnych pokarmów

    unikanie twardych,
    nadmiernie pikantnych,
    kwaśnych pokarmów

  • unikanie stresu, przemęczenia

    unikanie stresu,
    przemęczenia

Odpowiednia dieta

Kwas foliowy

Pokarmy bogate w kwas foliowy

sok pomarańczowy, szpinak, cykoria, zielony groszek, ryż, fasola, szparagi, rzepa, jęczmień, soczewica, ziarno pszenicy, żółtka jaj

Witamina b12

Pokarmy bogate w witaminę B¹²

mięso wołowe, drobiowe, podroby, ryby, owoce morza, mleko, sery oraz jaja

Pokarmy bogate w żelazo

Pokarmy bogate w żelazo

suszony tymianek, fasola, szpinak, suszone morele, figi, wątroba wieprzowa, mięso wołowe, pestki dyni, gorzka czekolada, suszone śliwki, jagody, jabłka, natka pietruszki